Wateroverlast

Zware regenbuien kunnen zorgen voor overlast in en om het huis, maar ook in straten door bijvoorbeeld een verstopte riolering. Lees hieronder waar u terecht kunt als u last heeft van wateroverlast.

Wateroverlast melden

Als er bij u sprake is van wateroverlast kunt u het volgende doen:

  • Bij acuut gevaar: bel 112.
  • Geen spoed, wel de brandweer nodig: 0900-0904
    Bijvoorbeeld bij:
    • risico op kortsluiting of brand
    • losliggende putdeksels op de weg
  • Bij een ondergelopen straat door bijvoorbeeld een verstopte riolering: doe online een meldingexterne-link-icoon of bel naar (0478) 52 33 33.
  • Problemen in uw huis, zoals een verstopte riolering of ondergelopen kelder, moet u zelf regelen. U kunt de ruimte waterdicht (laten) maken. Of de kelder tijdelijk leegmaken met een waterstofzuiger of pomp.

Overlast door grondwater

Water in kelders en kruipruimtes

De grondwaterstand is op dit moment hoger dan normaal. Dit komt door de vele regen van de afgelopen periode. Op sommige plekken zorgt het voor wateroverlast in kelders of kruipruimtes. Dit is erg vervelend voor inwoners die hiermee te maken hebben. Helaas hebben we bijna geen invloed op de grondwaterstanden en zijn de mogelijkheden om hier iets aan te doen beperkt. 

Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen rondom de recente grondwateroverlast.

Ik heb nooit of lange tijd geen wateroverlast in mijn kelder of kruipruimte gehad. Hoe kan het dat ik daar nu wel last van heb?

De afgelopen maanden heeft het in heel Nederland extreem veel geregend. Het KNMI, dat de neerslagmetingen bijhoudt, spreekt zelfs van records. Van juli 2023 t/m mei 2024 zijn er bijvoorbeeld al 54 volle emmers regen extra op iedere vierkante meter gevallen. Dit is boven op de regen die normaalgesproken al valt. Door die extreme hoeveelheden regen is de grond zeer nat en is de bodem verzadigd. Dat betekent dat de ‘sponswerking’ van de bodem minder goed werkt. Doordat het water niet goed meer kan wegzakken, stijgt het grondwater. Op een groot aantal plekken in de gemeente Venray is de stijging van het grondwater meer dan een meter. Kelders komen daardoor in contact te staan met het grondwater. Dit is al tientallen jaren niet meer voorgekomen. Bij sommige kelders vindt het grondwater op de een of andere manier een weg naar binnen met wateroverlast als gevolg.

Waarom heb ik wateroverlast in mijn kelder en hebben andere inwoners in de gemeente dit niet?

We krijgen meldingen van wateroverlast uit de gehele gemeente. Het probleem komt voor bij inwoners die een woning met een kelder of kruipruimte hebben. In nieuwe wijken worden bijvoorbeeld bijna geen kelders meer gebouwd, waardoor het probleem hier bijna niet voorkomt. Daarnaast speelt de bouwkundige staat van de kelder een rol. Hoe waterdicht de kelder is gebouwd.

Waar kan ik zien hoe hoog de grondwaterstand in de buurt van mijn woning is?

In de gemeente Venray staan 52 peilbuizen die de grondwaterstand meten. De locaties van de peilbuizen kunt u vinden op broloket.nlexterne-link-icoon. Binnenkort zijn hier ook alle metingen te bekijken. Hier wordt op dit moment aan gewerkt.

Waarvoor kan ik bij de gemeente terecht bij grondwateroverlast?

De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare grond als het gaat om het grondwater.Bent u eigenaar van een woning, dan dient u zelf te zorgen voor een waterdichte afsluiting van uw kelder of andere ruimte. Bij een huurwoning is dit de taak van de verhuurder.

De gemeente heeft een loketfunctie richting inwoners en ondernemers voor vragen of klachten rondom grondwater. U kunt online een melding maken, via de BuitenBeterApp of deze telefonisch doorgeven via (0478) 52 33 33. We houden deze meldingen in de gaten. Als er zich ergens structurele overlast (dat wil zeggen meerdere weken per jaar en meerdere jaren achter elkaar) voordoet en er een duidelijke oorzaak aan te wijzen is, gaan we kijken naar een passende oplossing om overlast te verminderen.

Welke acties onderneemt de gemeente om de huidige overlast te beperken en in de toekomst te voorkomen?

De lange periode met veel regen maakt dat we nu te maken hebben met een extreme situatie. We houden dit in de gaten, overleggen met het waterschap en kijken waar we mogelijk iets kunnen betekenen voor onze inwoners. Op dit moment is de grond zo verzadigd, dat als het regent het direct leidt tot een hogere grondwaterstand. Hier kunnen we weinig tot niets aan doen.

We zetten verder in op het klimaatbestendig inrichten van onze gemeente:

  • minder verharding
  • vergroening van schoolpleinen
  • geveltuintjes
  • infiltratieriool
  • wadi's
  • subsidies voor afkoppelen van hemelwater en klimaatadaptatie

Klimaatbestendig betekent dat onze omgeving bestand is tegen hevige en langdurige regenbuien, maar ook tegen perioden van langdurige droogte, overlast door hitte en deze veilig is bij hoogwater. Grondwater stijgt trouwens niet gelijk bij één flinke regenbui, maar alleen als het een lange periode achter elkaar regent. Maar zelfs met dure maatregelen geldt dat we waarschijnlijk nog steeds niet al het grondwater kunnen weghalen. Om wateroverlast te voorkomen moeten kelders dus waterdicht zijn. 

Wat kan ik zelf doen om grondwateroverlast in de toekomst te voorkomen?

Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. De extreme situatie van nu komt gemiddeld maar eens in de 50 tot 100 jaar voor. Maar dat wil niet zeggen dat het volgend jaar niet weer kan voorkomen. Belangrijk is verder om u af te vragen wat de functie van uw kelder is en of u zekerheid wilt hebben dat wateroverlast nooit meer voorkomt. 

Het waterdicht maken van keldermuren is specialistisch werk en slechts weinig bedrijven geven garanties. Door het dichten van gaten en kieren in de begane grondvloer en het kruipluik kan voorkomen worden dat vochtige lucht vanuit de kruipruimte naar de woonruimte stroomt. Een kruipruimte is vaak niet waterdicht te maken. Als daar water in staat door een hoge grondwaterstand, kunt u het beste wachten tot het water weer zakt.

In mijn omgeving ligt een infiltratieriool, wadi, sloot of beek. Heeft dit ook invloed op de grondwaterstand?

Via sloten en beken wordt water afgevoerd naar de Maas. Bij wadi’s en infiltratieriolen zakt het water direct in de bodem weg. De hogere grondwaterstanden komen op dit moment overal in de gemeente voor. Het is niet zo dat dit meer voorkomt in omgevingen waar een infiltratieriool, wadi, sloot of beek ligt. 

Bij vragen of klachten rondom een infiltratieriool of wadi kunt u terecht bij de gemeente door een online melding te maken of door deze telefonisch doorgeven via (0478) 52 33 33. Het waterschap is verantwoordelijk voor het waterpeil in sloten en beken.

Wordt de hoge grondwaterstand veroorzaakt doordat water bewust wordt vastgehouden voor drogere periodes?

Nee, dit wordt veroorzaakt door de lange periode van vele regen. De grond is op dit moment zeer nat en verzadigd. Dat betekent dat de ‘sponswerking’ van de bodem minder goed werkt. Doordat het water niet goed meer kan wegzakken, stijgt het grondwater. Water wordt alleen vastgehouden als de situatie het toelaat. 

Hoelang duurt het nog voordat het grondwater zakt?

Dat is lastig in te schatten. We zien dat het grondwater langzaam aan het dalen is. Het weer is ook van invloed. Soms stijgt de grondwaterstand nog tijdelijk iets door een regenbui. Een langere droge periode met veel zon zou bijvoorbeeld helpen. De natte bodem kan dan opdrogen, waardoor het grondwater weer meer kan zakken.

Staat uw vraag er niet tussen?

Laat het ons weten via een online melding of via telefoonnummer (0478) 52 33 33.