Vogelgriep

Houdt u zelf pluimvee? Heeft u dode vogels gevonden? Lees meer over de landelijke maatregelen tegen vogelgriep voor bedrijven en hobbyhouders en wat u moet doen als u vogelgriep vermoedt.

Huidige situatie vogelgriep

Vogelgriep is een dierziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Deze besmettelijke ziekte kan jaarlijks terugkomen in Nederland. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteitexterne-link-icoon (NVWA) leest u of vogelgriep weer in het land is en welke maatregelen er gelden.

Actuele landelijke maatregelen

Er gelden landelijke maatregelen tegen vogelgriep voor bedrijven en hobbyhouders. Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon vindt u een overzicht van alle actuele landelijke maatregelen. Bij een uitbraak zijn verschillende overheidsorganisaties betrokken. Lees meer op de website van de NVWAexterne-link-icoon over wie wat doet bij een uitbraak.

Ophok- en afschermplicht

De overheid kan bij een uitbraak van vogelgriep maatregelen, zoals een ophok- en afschermplicht, nemen om deze ziekte te bestrijden. Bekijk wat de ophokplicht inhoudtexterne-link-icoon en wat de actuele situatie is.

Veelgestelde vragen

Heeft u zelf pluimvee?

Bent u houder van pluimvee en vogels, waarschuw direct de dierenarts bij ziekteverschijnselen bij de dieren. Bij vermoeden van vogelgriep, meld dit dan direct bij de NVWAexterne-link-icoon.

Dode wilde (water)vogel gevonden?

Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan! Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met de vogelgriep besmet kunnen raken, kan dat niet helemaal worden uitgesloten.

Kijk op de website van de NVWAexterne-link-icoon hoe u een melding van dode vogels kunt maken.