Venray naar een circulaire economie

De afgelopen decennia hebben we onze economie op een lineaire manier ingericht. Dat betekent dat grondstoffen worden gewonnen, producten worden gemaakt en getransporteerd, worden gekocht en/of geconsumeerd, waarna ze op de afvalberg belanden of worden opgestookt. De gevolgen van de lineaire economie zijn overproductie (immers: productie is het verdienmodel), maar ook uitputting van grondstoffen, verslechtering van de luchtkwaliteit, vergroting van de afvalberg en plastic soep, klimaatverandering en stikstofproblematiek.

Naar een economie zonder afval

Het is zaak deze productiewijze te veranderen. Dat betekent dat we naar een circulaire economie gaan, waarin afval waarde heeft en als grondstof voor (nieuwe) producten wordt gebruikt. Waarin producten opnieuw worden gebruikt en waarin we samen zorgen dat we al bij het produceren, inkopen en gebruiken denken aan de manier waarop het straks weer een functie kan krijgen. Van kleding tot bureaustoelen, van infrastructuur tot (kringloop)landbouw.

Er gaat al best veel goed, maar er kan nog heel veel beter! Zodat onze mooie gemeente ook voor de komende generaties leefbaar blijft. Daarom hebben we de Venrayse visie op circulaire economie gemaakt. In onderstaande video leggen we uit wat die visie is en hoe u hier zelf aan kunt bijdragen.

Gemeente Venray Circulair

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Vragen of een goed idee?

De gemeente Venray heeft nog niet alle antwoorden. De komende jaren willen we graag samen met organisaties en inwoners werken aan de vergroening van Venray. Heeft u vragen of een goed idee? Deel dit met ons via vergroent@venray.nl.