Realisatie asielzoekerscentrum
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de realisatie van een asielzoekerscentrum in gemeente Venray.
De stand van zaken
Tijdens de vergadering op 24 september 2024 besloot de gemeenteraad de zoektocht naar een permanent asielzoekerscentrum door te laten gaan, ondanks het besluit over het openen van de noodopvang. Ook besloot de raad de opdracht om actief flexwoningen te realiseren stop te zetten.
Dit betekent dat het college van B&W blijft zoeken naar een locatie om een duurzaam en permanent asielzoekerscentrum te realiseren. Met de raad is afgesproken dat, na opening van de noodopvang, een nieuwe tijdlijn wordt opgesteld voor deze opdracht. Wat het besluit precies betekent voor het proces, moeten we nog in kaart brengen. Zodra hier meer over bekend is, communiceren we hierover.
Geen actieve rol bij realiseren flexwoningen
Door het besluit over flexwoningen neemt de gemeente geen actieve rol meer in bij het realiseren van deze flexwoningen. Hierdoor kan zij zich volledig focussen op de ambitie uit het Omgevingsprogramma Wonen: het realiseren van 2000 woningen tot en met 2035. Wel is het mogelijk dat een particuliere initiatiefnemer flexwoningen wil realiseren en hiervoor een conceptverzoek indient. Het verzoek wordt dan volgens de gebruikelijke procedure beoordeeld.
De keuze om door te gaan met de zoektocht naar een asielzoekerscentrum en te stoppen met de opdracht om flexwoningen te realiseren heeft ook gevolgen voor de naam van deze pagina. De naam is dan ook gewijzigd van 'Tijdelijke huisvesting' naar 'Realisatie asielzoekerscentrum'. De informatie is nog steeds terug te vinden onder Projecthistorie.
Projecthistorie
27 juni 2024: besluit openen noodopvang
Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft aangekondigd de evenementenhal in Oostrum weer in te laten richten als noodopvangvoorziening vanwege de opvangcrisis. Meer informatie hierover kunt u vinden op Noodopvang evenementenhal Venray. De gemeenteraad vergadert in september over de gevolgen van dit besluit voor de bestaande opdracht tijdelijke huisvesting.
25 april 2024: brief aan de gemeenteraad
Het college van B&W informeert de gemeenteraad met een brief over de voortgang en het proces van het project tijdelijke huisvesting.
Het college geeft daarin aan dat er de afgelopen maanden gesprekken zijn gevoerd met dorps- en wijkraden, werkgroepen en andere betrokken inwoners. Ook meldt het college dat er sprake is van een acute noodsituatie in de asielcrisis en dat het Rijk om die reden herhaaldelijk dringende oproepen doet om noodopvang te realiseren.
Het college schrijft in de brief dat ze vast blijft houden aan de opdracht die ze op 12 december 2023 van de gemeenteraad heeft gekregen. Die opdracht van de raad is helder: het realiseren van één AZC op één locatie en het bouwen van extra tijdelijke woningen, bovenop de reguliere woningbouwopgave. Dat betekent dat het college niet ingaat op de verzoeken voor noodopvang van het Rijk.
23 december 2023: raadsvergadering
De gemeenteraad geeft het college de opdracht om één AZC te realiseren op één locatie en extra tijdelijke woningen te bouwen, bovenop de reguliere woningbouwopgave. Bekijk de raadsvergadering.
26 oktober 2023: raadsavond
Het college van B&W presenteerde aan raadsleden de visie en richting om te komen tot een nieuwe aanpak voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers, vluchtelingen, statushouders en andere woningzoekenden, zoals starters. De bijeenkomst was een eerste processtap richting een raadsvoorstel voor december 2023.
27 juni 2023: raadsvergadering
De gemeenteraad stemde niet in met het voorstel van het college om tijdelijke huisvesting te realiseren op locaties in Oirlo, Oostrum en wijk Brabander. De raad gaf het college nieuwe uitgangspunten mee. Die gaan in het kort over spreiding, aantallen, leefbaarheid voor bewoners én omwonenden, communicatie, draagvlak en draagkracht. Bekijk de raadsvergadering.
Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan hier aan voor de digitale nieuwsbrief.
Bekijk hieronder alle eerder gestuurde nieuwsbrieven.