Paracommerciële horeca
Regels voor paracommerciële horeca
Reguliere bijeenkomsten van een buurtcentrum, wijkcentrum of gemeenschapshuis
Ieder buurtcentrum, wijkcentrum of gemeenschapshuis mag activiteiten organiseren volgens hun doelstellingen in de statuten. Dit zijn voornamelijk sociaal-maatschappelijke en sociaal-culturele activiteiten voor de buurt of de wijk.
Belangrijk is dat de activiteiten uitsluitend georganiseerd mogen worden voor buurt- of wijkbewoners waar het centrum of gemeenschapshuis gevestigd is.
Reguliere bijeenkomsten van een sportaccommodatie en recreatiebedrijf
Iedere sportaccommodatie en recreatiebedrijf mag ondersteunende horeca-activiteiten organiseren gerelateerd aan de hoofdactiviteit zoals vermeld in de statuten.
Belangrijke tekst: Alleen activiteiten van sportieve, recreatieve, sociaal-culturele of sociaal maatschappelijke aard kunnen een hoofdactiviteit zijn. Er is geen combinatie mogelijk van meerdere activiteiten.
Bijeenkomsten van persoonlijke aard (privé bijeenkomsten)
Buurtcentra, wijkcentra en gemeenschapshuizen mogen privé bijeenkomsten organiseren die zich richten op sociaal-culturele aard, zoals bruiloften en partijen. Hiervoor moet ontheffing worden aangevraagd. Afhankelijk van de locatie mag dit maar voor een bepaald aantal bijeenkomsten per jaar:
- Paracommerciële instellingen binnen de kern Venray mogen 6 bijeenkomsten per jaar organiseren (uitgezonderd zijn bruiloften).
- Paracommerciële instellingen in een kerkdorp waar ook een horecabedrijf gevestigd is, mogen 4 bijeenkomsten per jaar organiseren.
- Is er (schriftelijk) goedkeuring van de horecaexploitant voor het organiseren van meer bijeenkomsten? Dan mogen er in totaal 8 bijeenkomsten per jaar georganiseerd worden.
- Paracommerciële instellingen in een kerkdorp waar geen horecabedrijf gevestigd is, mogen 8 bijeenkomsten per jaar organiseren.
Ontheffing aanvragen
- Een ontheffing kunt u digitaal aanvragen.
- De ontheffing moet ieder jaar opnieuw aangevraagd worden en is geldig tot en met 31 december van het jaar van de aanvraag.
- Bent u in het bezit van een ontheffing? Dan moet u iedere bijeenkomst melden. Dit doet u minimaal 4 weken van te voren door een mail te sturen naar: administratievth@venray.nl. Vermeld daarbij de volgende gegevens:
- soort bijeenkomst
- datum, tijdstip en duur activiteiten
- naam en mobiel nummer van de contactpersoon tijdens de bijeenkomst
- De melding wordt door de gemeente gepubliceerd.
- De ontheffing kan worden geweigerd als door het verlenen van de ontheffing het woon- en leefklimaat wordt aangetast en daaraan niet door middel van het stellen van voorschriften tegemoet kan worden gekomen.
Organiseren van een kien- of bingoavond
- Wijkcentra, buurtcentra of gemeenschapshuizen organiseren meerdere keren per jaar een bingo- of kienavond voor wijk- of buurtbewoners.
- Voor iedere bingo- of kienavond moet een klein kansspel melding worden gedaan bij de gemeente. Bekijk alle voorwaarden op de pagina Loterij, prijsvraag of bingo.
- Let op dat hiervoor specifieke data doorgegeven moeten worden.
- U ontvangt hierop een bevestiging van de gemeente als akkoord.
Melding doen
De melding kunt u gratis online indienen.
Organiseren van een evenement
Wanneer een wijkcentrum, buurtcentrum of gemeenschapshuis een activiteit organiseert die voor publiek openbaar toegankelijk is, dan is dat een evenement. Bijvoorbeeld een markt/braderie of kermisactiviteit maar ook een binnenactiviteit. Afhankelijk van de omvang van dit evenement dient een vergunningaanvraag of een melding te worden ingediend.
- Evenementenmelding online indienen
- Een melding moet minimaal 4 weken voorafgaand aan het evenement gedaan worden.
- Evenementenvergunning online aanvragen
- Een vergunningaanvraag moet minimaal 12 weken voorafgaand aan het evenement gedaan worden.
Alcohol schenken buiten de inrichting
Als er (tijdens een evenement) alcohol wordt geschonken buiten de inrichting (zoals op de vergunning vermeld) moet hiervoor een ontheffing van de Alcoholwet worden aangevraagd. Dit kan tegelijkertijd met het aanvragen van een evenementenmelding of vergunningaanvraag worden ingediend.
Ook wanneer een paracommerciële instelling helemaal niet in bezit is van een alcoholwetvergunning dient een ontheffing van de Alcoholwet te worden aangevraagd.
Let op: schenken staat los van het feit of klanten/inwoners hiervoor betalen.
Verordening paracommercie
Op dit moment geldt de (voorlopige) Verordening op de paracommercie 2014. In 2024 wordt deze verordening geëvalueerd.