Paracommerciële horeca

Paracommerciële organisaties, zoals sportverenigingen en wijkcentra, hoeven aan minder strikte wettelijke regels te voldoen dan commerciële horecabedrijven. Om oneerlijke mededinging te voorkomen, gelden er specifieke regels voor het schenken van alcohol door paracommerciële organisaties.

Wanneer is een organisatie een paracommerciële organisatie?

  • De organisatievorm is niet een NV of BV met beperkte aansprakelijkheid.
  • De organisatie is gericht op activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard.
  • De organisatie is gericht op de exploitatie van een horecabedrijf.
  • Deze exploitatie van het horecabedrijf is in eigen beheer.

Regels voor paracommerciële organisaties

Welke schenktijden gelden er?
  • Sport- en recreatieve verenigingen en kerkgenootschappen mogen alcohol schenken op maandag tot en met vrijdag van 17.00 uur tot twee uur na het beëindigen van de activiteiten en op zaterdag en zondag en algemeen erkende feestdagen van 11.00 uur tot twee uur na het beëindigen van de activiteiten.
  • Organisaties die zich richten op activiteiten van sociaal-culturele aard voor jongeren tot 25 jaar mogen alcohol schenken op maandag tot en met vrijdag van 18.00 uur tot 0.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 18.00 uur tot 3.00 uur de volgende dag.
  • Andere organisaties die zich richten op activiteiten van sociaal-culturele aard mogen alcohol schenken van 9.00 uur tot 2.00 uur, ongeacht de dag van de week.
  • Van deze schenktijden kan vier keer per jaar ontheffing worden verleend voor activiteiten die betrekking hebben op de in de statuten van de organisatie genoemde doelstellingen.
Bijeenkomsten waarbij alcohol wordt geschonken
  • Iedere paracommerciële organisatie mag alcohol schenken bij bijeenkomsten die gericht zijn op personen die rechtstreeks bij de activiteiten van de organisatie betrokken zijn. Welke personen en welke activiteiten dat zijn blijkt uit de doelstellingen in de statuten van de organisatie.
  • Voor sport- en recreatieve verenigingen, kerkgenootschappen en organisaties die zich richten op activiteiten van sociaal-culturele aard voor jongeren tot 25 jaar is het niet toegestaan om alcohol te verstrekken bij bijeenkomsten van persoonlijke aard of bij bijeenkomsten gericht op een breder publiek. 
  • Voor overige organisaties die zich richten op activiteiten van sociaal-culturele aard is het verstrekken van alcohol bij dergelijke bijeenkomsten alleen toegestaan met een ‘paracommerciële’ ontheffing, tot een maximum aantal keren per jaar. Dit maximum aantal is afhankelijk van de locatie en de aanwezigheid van andere horecabedrijven in de nabijheid.
  • In de kern Venray is het maximum 6 bijeenkomsten per jaar. Dit mogen geen bruiloften of bruiloftsjubilea zijn.
  • In de kerkdorpen waar ook een commercieel horecabedrijf gevestigd is, is het maximum 4 bijeenkomsten per jaar.
    • Is er (schriftelijk) goedkeuring van de horecaexploitant voor het organiseren van meer bijeenkomsten? Dan is het maximum 8 bijeenkomsten per jaar.
  • In kerkdorpen waar geen commercieel horecabedrijf gevestigd is, is het maximum 8 bijeenkomsten per jaar.

Ontheffing aanvragen

  • Een ‘paracommerciële’ ontheffing vraagt u digitaal aanexterne-link-icoon.
  • De ontheffing geldt per jaar en moet ieder jaar opnieuw aangevraagd worden. De ontheffing is geldig tot en met 31 december van het jaar van de aanvraag.
  • Bent u in het bezit van een ontheffing? Dan moet u voor iedere bijeenkomst een ‘paracommerciële’ melding doen. Dit doet u door minimaal 4 weken van tevoren een mail te sturen naar administratievth@venray.nl. Vermeld daarbij: 
    • soort bijeenkomst
    • datum, tijdstip en duur activiteiten
    • naam en mobiel nummer van de contactpersoon tijdens de bijeenkomst.
  • De melding wordt door de gemeente gepubliceerd.
  • De ‘paracommerciële’ ontheffing kan worden geweigerd als door het verlenen ervan het woon- en leefklimaat wordt aangetast en daaraan niet door middel van het stellen van voorschriften tegemoet kan worden gekomen.

Evenementen organiseren

Paracommerciële organisaties kunnen ook evenementen organiseren. Als bij zo’n evenement alcohol wordt geschonken, zijn zowel de regels voor evenementen als de paracommerciële regels van toepassing. Het kan dus zijn dat je voor een activiteit zowel een ‘paracommerciële’ melding als een evenementenmelding moet doen. Voor meer informatie over evenementen, zie Evenementenvergunning of meldingexterne-link-icoon.

Alcohol schenken buiten de inrichting

Alles wat hierboven gezegd is gaat over het schenken van alcohol binnen de inrichting. Dit is inclusief een eventueel terras dat op de exploitatievergunning en op de Alcoholwetvergunning vermeld staat. Activiteiten buiten de inrichting vallen niet onder de vergunning, en daarmee ook niet onder de paracommerciële regels.

Als een paracommerciële organisatie een activiteit buiten de inrichting wil uitvoeren waarbij alcohol wordt geschonken, is hiervoor een afzonderlijke, andere ontheffing van de Alcoholwet nodig. Zie hiervoor Aanvraag ontheffing alcoholwet (artikel 35)externe-link-icoon. Als de activiteit zowel binnen als buiten de inrichting plaatsvindt, kan het dus zijn dat je zowel een ‘paracommerciële’ melding moet doen als een ontheffing van de Alcoholwet moet aanvragen. NB deze ontheffing is alleen voor het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank. Sterke drank buiten een inrichting is nooit toegestaan.

Wanneer een organisatie niet in het bezit is van een Alcoholwetvergunning, is het geen paracommerciële organisatie. Als een dergelijke organisatie een activiteit wil uitvoeren waarbij alcohol wordt geschonken, is hiervoor wederom een ontheffing van de Alcoholwet nodig.