Noodopvang evenementenhal Venray
Na een dringende oproep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de Commissaris van de Koning in Limburg, heeft burgemeester Michiel Uitdehaag in juni 2024 besloten de evenementenhal in Oostrum weer in te laten richten als noodopvangvoorziening vanwege de opvangcrisis. In de evenementenhal komen maximaal 350 asielzoekers. De noodopvang in de evenementenhal wordt in eerste instantie voor twee jaar geopend, met mogelijkheid tot verlenging.
Laatste stand van zaken
Op 3 september sloot de gemeente Venray een bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de vestiging van een noodopvang in de evenementenhal in Oostrum vanwege de opvangcrisis voor asielzoekers.
Achter de schermen werken wij nauw samen met het COA om de benodigde omgevingsvergunning zo snel mogelijk rond te krijgen. Omdat het belangrijk is dat de noodopvang zo snel mogelijk open kan, start het COA alvast met enkele voorbereidende werkzaamheden. Vanaf week 42 worden materialen geleverd en begint het COA met het plaatsen van een zendmast. Hierdoor kunnen er in de omgeving van de noodopvang enige vervoersbewegingen te zien zijn.
Als de vergunning is verleend en de hal volgens de veiligheidsnormen is ingericht, kan de locatie zijn deuren openen. Het is nog niet bekend wanneer het zover is. Zodra er meer bekend is, leest u dat hier.
Veelgestelde vragen
We begrijpen het als u vragen heeft. Hieronder vindt u een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen. We vullen deze lijst regelmatig aan.
Waarom tijdelijke noodopvang in Venray?
De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig.
Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft besloten de evenementenhal in Oostrum weer in te laten richten als noodopvangvoorziening vanwege de opvangcrisis. Hij nam dit besluit na een brandbrief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, aan de Commissaris van de Koning in Limburg. Die deed vervolgens een dringende oproep aan de Limburgse burgemeesters om gehoor te geven aan de oproep.
Welke mensen komen er in de noodopvang in Venray?
De asielzoekers zijn, net als de vorige keer, alleenstaande, meerderjarige mannen.
Hoeveel mensen kunnen er terecht?
Net zoals de vorige keer komen er maximaal 350 mensen in de noodopvang.
Wie is waarvoor verantwoordelijk?
Het COA zorgt voor de inrichting en het beheer van de evenementenhal. De gemeente Venray ondersteunt dit proces. We regelen bijvoorbeeld de vergunningen in nauwe afstemming met de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De afspraken over veiligheid, gezondheid en leefbaarheid leggen we vast in een bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het COA.
Wanneer kunnen de eerste bewoners komen?
Op dit moment is het COA nog in gesprek met de gemeente en werken we samen aan alle voorbereidingen. Ook sluit het COA contracten met de betrokken partijen en een bestuursovereenkomst met de gemeente. De asielzoekers arriveren zodra alle noodzakelijke plannen, protocollen, contracten en afspraken gereed en op orde zijn. Ook moet de locatie natuurlijk zijn ingericht.
Komt er een klankbordgroep?
In de vorige periode dat de noodopvang in de evenementenhal was gevestigd, stonden we in nauw contact met de klankbordgroep. De gemeente gaat ook nu weer een klankbordgroep oprichten.
In de klankbordgroep wordt informatie gedeeld over de stand van zaken, aandachtspunten, tips, planning, etc. Het gesprek met de klankbordgroep is bedoeld om aan de voorkant en na opening te delen wat men hoort/ziet en waar de zorgen zitten, zodat we hierop kunnen inspelen.
Hierin komt een afvaardiging van de omliggende dorps- en wijkraden, de bedrijven en de maatschappelijke instellingen. Ook het COA neemt deel aan de klankbordgroepoverleggen.
Hoe komt de noodopvang eruit te zien?
De nieuwe bewoners van de noodopvang krijgen betere leefomstandigheden. Zo komen er gewone bedden in plaats van stapelbedden en verblijven er straks drie, in plaats van zes personen in één unit. Deze units zijn gescheiden door deuren, in plaats van gordijnen. Er komt ook meer aandacht voor dagbesteding. De bewoners kunnen op termijn bijvoorbeeld zelf hun eigen warme maaltijden bereiden en hiervoor de boodschappen doen. Voor de broodmaaltijden kan dit al vanaf het begin.
Kunnen de bewoners van de noodopvang ook aan het werk?
In eerste instantie leek de mogelijkheid om betaald te werken eenvoudiger mogelijk gemaakt te kunnen worden dan voorheen. Uit nader onderzoek blijkt dit in de praktijk nog best lastig. Betaald werk is op dit moment namelijk alleen mogelijk voor mensen met een BSN-nummer. De uitdaging hierbij is bewoners van de noodopvang te kunnen koppelen aan geschikt werk en een geschikte werkgever. Op het moment dat er een juiste match is, vraagt de werkgever hiervoor een tewerkstellingsvergunning aan. Pas dan kan er een BSN worden aangevraagd en kan de bewoner aan de slag.
Vragen of meer informatie
Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u dan op de digitale nieuwsbrief.
Voor vragen of verzoeken als inwoner of ondernemer kunt u bellen naar (0478) 52 33 33. Of stuur een e-mail naar noodopvang@venray.nl.