Noodopvang evenementenhal Venray

Op 10 december 2024 is de evenementenhal in Oostrum voor de tweede keer in gebruik genomen als noodopvang voor asielzoekers. In de evenementenhal is ruimte voor maximaal 350 asielzoekers. De noodopvang in de evenementenhal is in eerste instantie voor twee jaar geopend, met mogelijkheid tot verlenging.

Laatste stand van zaken

Het college van Venray heeft op 9 december ingestemd met de omgevingsvergunning die nodig is om de noodopvang te openen. De afgelopen periode heeft het COA samen met de gemeente alle voorbereidingen getroffen. De eerste bewoners zijn op 10 december gearriveerd. De verwachting is dat de opvanglocatie na ongeveer één à twee weken volledig bezet is. 

Veelgestelde vragen

We begrijpen het als u vragen heeft. Hieronder vindt u een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen. We vullen deze lijst regelmatig aan.

Waarom tijdelijke noodopvang in Venray?

De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. 

Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft besloten de evenementenhal in Oostrum weer in te laten richten als noodopvangvoorziening vanwege de opvangcrisis. Hij nam dit besluit na een brandbrief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, aan de Commissaris van de Koning in Limburg. Die deed vervolgens een dringende oproep aan de Limburgse burgemeesters om gehoor te geven aan de oproep. 

Als gemeente Venray nemen we hiermee onze verantwoordelijkheid in een gezamenlijke oplossing voor de opvangcrisis. De opvang van mensen in nood is een taak die we als samenleving samen dragen. Als Venray laten we hiermee zien dat we voor elkaar klaarstaan. 

Welke mensen komen er in de noodopvang in Venray?

De asielzoekers zijn, net als de vorige keer, alleenstaande, meerderjarige mannen. 

Hoeveel mensen kunnen er terecht?

Net zoals de vorige keer komen er maximaal 350 mensen in de noodopvang. 

Wie is waarvoor verantwoordelijk?

Het COA is verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer van de evenementenhal. De gemeente Venray ondersteunt dit proces. De afspraken over veiligheid, gezondheid en leefbaarheid liggen vast in een bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het COA. 

Wanneer komen de eerste bewoners?

De eerste bewoners arriveren op 10 december 2024. Daarna duurt het ongeveer één à twee weken voordat de opvanglocatie volledig bezet is. 

Tot wanneer is de noodopvang in Oostrum open?

De noodopvang in de evenementenhal opent in eerste instantie voor twee jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Hierbij wordt geteld vanaf moment van besluitvorming. De noodopvang is dus open tot 09 december 2026. Na ongeveer 1,5 jaar wordt geëvalueerd en gekeken of verlening noodzakelijk is. 

Is er een klankbordgroep?

Ja, er is een klankbordgroep. In de klankbordgroep wordt informatie gedeeld over de stand van zaken, aandachtspunten, tips, planning, etc. Het gesprek met de klankbordgroep is bedoeld om te delen wat men hoort/ziet en waar de zorgen zitten, zodat we hierop kunnen inspelen.  

Hierin zit een afvaardiging van de omliggende dorps- en wijkraden, de bedrijven en de maatschappelijke instellingen en het COA. 

Hoe ziet de noodopvang eruit?

De nieuwe bewoners van de noodopvang hebben betere leefomstandigheden dan de vorige keer. Zo zijn er gewone bedden in plaats van stapelbedden en verblijven er drie, in plaats van zes personen in één unit. Deze units zijn gescheiden door deuren, in plaats van gordijnen. Er komt ook meer aandacht voor dagbesteding. De bewoners kunnen op termijn zelf hun eigen warme maaltijden bereiden en hiervoor de boodschappen doen. Voor de broodmaaltijden kan dit al vanaf het begin. 

Kunnen de bewoners van de noodopvang ook aan het werk?

Het is voor de bewoners mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Samen met verschillende organisaties uit Venray gaan we werken aan het koppelen van bewoners aan vrijwilligersplekken. 

Daarnaast zijn we samen met het COA aan het kijken of het mogelijk is om asielzoekers ook aan betaald werk te helpen. Betaald werk is op dit moment alleen mogelijk voor mensen met een BSN-nummer. Hierbij proberen we bewoners van de noodopvang te kunnen koppelen aan geschikt werk en een geschikte werkgever. Op het moment dat er een juiste match is, vraagt de werkgever hiervoor een tewerkstellingsvergunning aan. Pas dan kan er een BSN worden aangevraagd en kan de bewoner aan de slag. 

De bewoners van de noodopvang kunnen normaal gesproken worden doorgeplaatst naar een nieuwe locatie. Wanneer een bewoner van de noodopvang aan het werk is bij een geschikte werkgever in Venray. Kan hij op eigen verzoek langer in de noodopvang in Venray blijven zodat dit werk voortgezet kan worden. 

Vragen of meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u dan op de digitale nieuwsbriefexterne-link-icoon.

Voor vragen of verzoeken als inwoner of ondernemer kunt u bellen naar (0478) 52 33 33. Of stuur een e-mail naar noodopvang@venray.nl.