Opvanglocaties

In de gemeente Venray worden op een aantal locaties vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. De toewijzing van vluchtelingen verloopt via de Veiligheidsregio-Limburg Noord.

Google Translate

Прочитайте цю веб-сторінку в перекладі українською через Google Translateexterne-link-icoon.

Locaties

  • Servaashof aan D’n Herk
  • Het Roekenbosch in Blitterswijck (3 huisjes)
  • Woningen aan de Stationsweg in Venray
  • Binnenkort: Korte Broekweg bij De Brabander

Servaashof

Omdat de grond is verkocht en de locatie daarom per 1 juli niet meer beschikbaar is, verhuizen de 130 Oekraïense vluchtelingen die nu in chalets op Servaashof wonen binnenkort naar de Korte Broekweg 1 bij de wijk De Brabander.

Het Roekenbosch

In drie woningen van Wonen Limburg op park Het Roekenbosch in Blitterswijck worden op dit moment vluchtelingen opgevangen.

Stationsweg

Het gaat om de woningen aan de Stationsweg 48, 48a, b, c en d. Dit zijn vijf voormalige cliëntenwoningen van Vincent van Gogh. De laatste jaren waren hier internationale werknemers gehuisvest. Begin december 2022 zijn ongeveer 60 bewoners van de opvanglocatie bij het Raayland College naar deze woningen verhuisd. Het Rode Kruis blijft hun aanspreekpunt bij vragen en problemen.

Binnenkort: Korte Broekweg 1 bij De Brabander

De Oekraïense vluchtelingen die nu op Servaashof wonen verhuizen binnenkort naar Korte Broekweg 1 bij de wijk De Brabander.

Op deze nieuwe, tijdelijke locatie blijven 130 Oekraïners zolang de opvang nog nodig is maar uiterlijk totdat op die locatie woningen komen. Vanwege de krapte op de woningmarkt, heeft de gemeente plannen om De Brabander op termijn verder uit te breiden.   

Veelgestelde vragen verhuizing Oekraïense vluchtelingen naar de Korte Broekweg

Om hoeveel Oekraïense vluchtelingen gaat het?

De verhuizing van Servaashof naar De Korte Broekweg betreft 130 Oekraïners die momenteel op Servaashof wonen. De groep bestaat uit ongeveer 45% mannen en 55% vrouwen, waaronder 20% kinderen, 75% volwassenen tussen de 18 en 65 jaar, en 5% ouderen boven de 65 jaar. Verschillende gezinnen wonen samen in chalets. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er twee baby's geboren in de opvang.

Hoewel er enige wisseling is geweest in de bewoners, blijft het merendeel van de groep hetzelfde.

Waar wonen Oekraïners nu in Venray?

Sinds medio 2022 hebben de Oekraïense vluchtelingen een warm welkom gekregen in Venray. Hun reis begon in het Raayland College, waar ze tijdelijk onderdak vonden totdat het gebouw gesloopt moest worden voor nieuwbouw. Vanaf 1 juli 2023 verhuisden ze naar de chalets op Servaashof (130 personen). Daarnaast wonen er nog 16 mensen op Roekenbosch en 64 mensen aan de Stationsweg. Ook verblijven er nog (ongeveer 100) Oekraïners bij particuliere opvangplekken. 

Hoe verloopt de huisvesting van Oekraïners op de huidige locatie?

De huisvesting verloopt prima. Er wonen veel gezinnen met kinderen die in Venray naar school gaan. De bewoners hebben zo veel mogelijk hun leven weer opgepakt en werken waar mogelijk. Het Rode Kruis doet het dagdagelijkse beheer en ook is er beveiliging die vaak als huismeester fungeert.

Waarom deze locatie?

De mensen die momenteel op Servaashof wonen, gaan verhuizen vanwege de verkoop van de grond door de eigenaar. Op deze locatie worden woningen gebouwd. Er is intern door verschillende afdelingen gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuwe locatie. Hierbij is rekening gehouden met criteria als ruimtelijke inpasbaarheid, snelheid van realisatie en impact voor de omgeving. De huidige locatie is als meest haalbare locatie naar voren gekomen.

Hoe gaat de locatie er precies uit zien?

We zijn in gesprek met de verhuurder van de huidige chalets om deze te verhuizen van Servaashof naar de nieuwe locatie. Bij de inpassing hiervan in de omgeving houden we rekening met de criteria die zijn gesteld door de Veiligheidsregio en het Rode Kruis. Daarnaast halen we de wensen en behoeften op van de Oekraïense bewoners en de omwonenden om ervoor te zorgen dat de huisvesting op de nieuwe locatie zoveel mogelijk aansluit bij de wensen van alle betrokkenen. 

Wanneer vindt de verhuizing precies plaats?

De voorbereiding op de verhuizing loopt op dit moment. De verhuizing is uiterlijk de eerste week van juni. De exacte datum weten we nog niet.

Hoe verloopt de opvang op de huidige locatie als het gaat om incidenten?

Dankzij het beheer van het Rode Kruis en de begeleiding door de beveiliging wordt onenigheid tussen buren direct uitgesproken.

Hoe verloopt het contact tussen de omwonenden en de opvanglocatie?

In het begin organiseerde de gemeente een aantal keren een omwonendenoverleg om te informeren en problemen op te halen. Dit overleg is gestopt omdat alles goed loopt. Voor de nieuwe locatie bekijken we in overleg met omwonenden of dit weer opgezet moet worden.

Hoe zit het dadelijk met betrekking tot verkeer (auto's)?

De meeste gezinnen hebben een auto en fietsen. De voorzieningen zijn momenteel zo dichtbij dat niet-werkgerelateerde activiteiten, zoals boodschappen doen en kinderen naar school brengen, vooral te voet worden gedaan. Op de nieuwe locatie zal dit allemaal wat verder zijn, maar hier wordt rekening mee gehouden. Hoe dit er precies uit gaat zien is onderdeel van de dialoog met bewoners en omwonenden. 

Wordt er gezorgd voor (andere) voorzieningen anders dan de chalets?

Nu is er een speeltuintje en voetbalveldje voor de kinderen en een moestuin voor de volwassenen en daarnaast een gezamenlijke binnenruimte om elkaar te ontmoeten, het Rode Kruis te spreken en de was te doen. Hoe dit op de nieuwe locatie eruit gaat zien is onderdeel van het participatietraject met de bewoners en omwonenden. 

Hoe gaat het vervolg er uitzien?

Vrijdag 28 maart organiseren we op het gemeentehuis een inloopavond voor omwonenden die vragen hebben over de tijdelijke opvang van Oekraïners. Op 16 april is er een eerste bijeenkomst met omwonenden waarin we in gesprek gaan over de inpassing van de nieuwe locatie. Hoe en waar deze bijeenkomst precies gaat zijn weten we nog niet. Hierover worden de betrokkenen geïnformeerd.

Waarover vindt participatie plaats?

Participatie vindt plaats over de inrichting, inpassing en invulling van de nieuwe locatie.  De gemeente gaat met omwonenden en andere betrokkenen in gesprek over aandachtspunten en zorgen bij aspecten als toegang, veiligheid, verkeer, voorzieningen en inpassing in de omgeving. Daarnaast gaat met de betrokken Oekraïners worden gesproken over vormgeving en inrichting van het terrein.

Waarom vindt er geen participatie plaats vóór de locatiekeuze?

We hebben een plicht om Oekraïense vluchtelingen te huisvesten in onze gemeente. Aangezien de huidige locatie per 1 juli niet meer beschikbaar is, en we willen voldoen aan onze verplichting, zijn we genoodzaakt een nieuwe locatie aan te wijzen zodat we de 130 Oekraïners die het betreft nieuw onderdak kunnen bieden. 

Het huisvesten van Oekraïense vluchtelingen en andere doelgroepen is daarnaast een gevoelig onderwerp. Veel inwoners zien bepaalde doelgroepen liever niet in hun omgeving gehuisvest worden. Omdat het niet effectief blijkt, is er geen participatie toegepast op de locatiekeuze. Dit is in lijn met het afwegingskader in het onlangs vastgestelde participatiebeleid.

Wel is het college zich bewust van criteria die inwoners van belang achten bij de locatie van een opvanglocatie. Daarmee wordt rekening gehouden bij de keuze van de locatie. 

Hoe tijdelijk is de tijdelijke huisvesting Oekraïners?

Het is lastig om een specifieke termijn te geven, aangezien het afhangt van de oorlog in Oekraïne en de regeling die het rijk hanteert. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Om die reden huurt de gemeente de chalets, zodat we zo flexibel mogelijk kunnen zijn.

Wat gebeurt er als de regeling financiering huisvesting Oekraïners stopt?

De huidige landelijke financiering vanuit de RTB (Richtlijn Tijdelijke Bescherming) loopt tot 4 maart 2026. Naar verwachting wordt deze daarna verlengd of komt er een andere regeling voor in de plaats. Het is nog niet te zeggen hoe de financiering verder gaat als de oorlog ooit stopt.

Wat gebeurt er met de opvang Oekraïense vluchtelingen als de oorlog in Oekraïne wordt beëindigd?

Dat is afhankelijk van de regeling die het rijk dan opstelt. De huidige regeling loopt tot maart 2026, en is sinds het uitbreken van de oorlog telkens met één jaar verlengd. In maart 2026 is de regeling 4 jaar van kracht. Als er geen (of niet tijdig) een passende Europese oplossing komt voor het verblijfsrecht, heeft een werkgroep terugkeer & verblijf een “Nationale Terugvaloptie”(NTO) opgesteld in opdracht van het ministerie van Asiel en Migratie. Verwacht wordt dat de Raad van de Europese Unie besluit om de RTB te verlengen tot 4 maart 2027. Dit betekent dat de NTO per 4 maart 2027 in werking treedt. Er is nog geen politieke keuze gemaakt of deze NTO wordt geïmplementeerd en onder welke voorwaarden. Hierover is de VNG op het moment in gesprek met het ministerie.

Vragen of meer informatie

Voor vragen of verzoeken als inwoner of ondernemer kunt u bellen naar (0478) 52 33 33. Of stuur een e-mail naar oekraine@venray.nl.