Eikenprocessierups
De eikenprocessierups kan voor overlast zorgen als er veel rupsen in een nest aanwezig zijn. Bestrijding vindt plaats bij bomen van de gemeente waar de rups de meeste overlast veroorzaakt. In de meeste bomen zijn geen of slechts kleine nestjes aanwezig waardoor er vrijwel geen overlast is.
Heeft u overlast van de rups op gemeentelijke bomen? Geef de melding online door.
Preventief spuiten
Op deze kaart kunt u zien welke bomen en bosjes in gemeentelijk eigendom we preventief gaan spuiten. De biologische bestrijding gebeurt met aaltjes en bacteriën. De bomen die met aaltjes bestreden worden, worden 's avonds en ’s nachts bespoten omdat de aaltjes niet tegen UV-licht kunnen. Deze bomen worden twee keer bespoten met een tussentijd van ongeveer tien dagen. Binnen de bebouwde kom behandelen wij de meeste bomen met een biologisch bacteriepreparaat. Deze bomen worden een keer bespoten.
Uitgangspunten
- Binnen de bebouwde kom worden alle inlandse eiken behandeld.
- Buiten de bebouwde worden bomen langs belangrijke fietsroutes en knooppunten behandeld.
- De preventief te bestrijden bomen zijn aangewezen op basis van de gebruiksintensiteit van een gebied en de haalbaarheid van bestrijding. In bijvoorbeeld een bos is het onmogelijk alles te bestrijden. De eiken in bossen, landschapselementen en natuurgebieden worden daarom niet behandeld.
Gebruik geen folie of plakstrips
Bedrijven beweren dat folie of plakstrips de 'gang' van de eikenprocessierups onderbreekt. En dat dit helpt tegen overlast. Onderzoeken geven aan dat het zinloos is om folie of plakstrips als bescherming te gebruiken.
Kijk voor meer informatie op Processierups.nu.