Noodopvang evenementenhal Venray

Na een dringende oproep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de Commissaris van de Koning in Limburg, heeft Burgemeester Michiel Uitdehaag besloten de evenementenhal in Oostrum weer in te laten richten als noodopvangvoorziening vanwege de opvangcrisis. In de evenementenhal komen maximaal 350 asielzoekers. De noodopvang in de evenementenhal wordt in eerste instantie voor twee jaar geopend, met mogelijkheid tot verlenging.

Laatste stand van zaken

Wanneer de locatie zijn deuren weer opent, is nog onduidelijk en hangt af van de snelheid waarmee de locatie ingericht kan worden. De gemeente Venray werkt samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan alle voorbereidingen. Zodra er meer bekend is, wordt hierover gecommuniceerd.

Veelgestelde vragen

We begrijpen het als u vragen heeft. Hieronder vindt een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen. We vullen deze lijst regelmatig aan.

De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. 

Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft besloten de evenementenhal in Oostrum weer in te laten richten als noodopvangvoorziening vanwege de opvangcrisis. Hij nam dit besluit na een brandbrief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, aan de Commissaris van de Koning in Limburg. Die deed vervolgens een dringende oproep aan de Limburgse burgemeesters om gehoor te geven aan de oproep.

De asielzoekers zijn, net als de vorige keer, alleenstaande, meerderjarige mannen. Hiervoor is gekozen omdat we met deze doelgroep de vorige keer al ervaring hebben opgedaan. We weten wat er nodig is voor deze doelgroep. Een andere doelgroep heeft andere voorzieningen nodig.

Net zoals de vorige keer komen er maximaal 350 mensen in de noodopvang. 

Het COA zorgt voor de inrichting van de evenementenhal en de exploitatie. De gemeente Venray ondersteunt dit proces. We regelen bijvoorbeeld de vergunningen in nauwe afstemming met de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De afspraken over veiligheid, gezondheid en leefbaarheid leggen we vast in een bestuursovereenkomst tussen de gemeente en het COA. 

Op dit moment is het COA nog in gesprek met de gemeente en werken ze samen aan alle voorbereidingen. Ook zal het COA contracten met de betrokken partijen moeten sluiten en een bestuursovereenkomst met de gemeente. De asielzoekers arriveren zodra alle noodzakelijke plannen, protocollen, contracten en afspraken gereed en op orde zijn. Ook moet de locatie natuurlijk zijn ingericht.

In de vorige periode dat de noodopvang in de evenementenhal was gevestigd, stonden we in nauw contact met de klankbordgroep. De gemeente gaat ook nu weer een klankbordgroep oprichten. 

In de klankbordgroep wordt informatie gedeeld over de stand van zaken, aandachtspunten, tips, planning, etc. Het gesprek met de klankbordgroep is bedoeld om aan de voorkant en na opening te delen wat men hoort/ziet en waar de zorgen zitten, zodat we hierop kunnen inspelen. 

Hierin komt een afvaardiging van de omliggende dorps- en wijkraden, de bedrijven en de maatschappelijke instellingen. Ook het COA neemt deel aan de klankbordgroepoverleggen. 

Vragen of meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u dan op de digitale nieuwsbriefexterne-link-icoon.

Voor vragen of verzoeken als inwoner of ondernemer kunt u bellen naar (0478) 52 33 33. Of stuur een e-mail naar noodopvang@venray.nl.