Ratten

Ratten kunnen voor overlast zorgen. In uw tuin, maar ook in de openbare ruimte. Wat kunt u zelf doen? En wat doet de gemeente?

Wat kunt u zelf doen?

Ratten voorkomen

  • Zorg dat uw tuin netjes is en ruim rommel op waardoor er geen schuilplekken voor de ratten zijn.
  • Laat ’s nachts geen voedsel of afwas achter.
  • Bewaar voer voor bijvoorbeeld konijnen of kippen in een afgesloten bak. Ruim het voer dat u heeft geknoeid meteen op.
  • Voer geen vogeltjes met vetbollen, pindaslingers of ander eten dat blijft liggen/hangen.
  • Ruim het afgevallen fruit van fruit- en notenbomen meteen op.
  • Herfst- of wintertafels, sier- en bloemstukken kunnen beter geen fruit, noten, eikels, kastanjes bevatten. Ook op pompoenen komen ratten af.

Ratten bestrijden

Als u last heeft van ratten in uw tuin, moeten deze bestreden worden. Dit mag niet meer met gif. Daarom kunt u zelf rattenvallen plaatsen, maar zorg er voor dat er geen anderen dieren zoals bijvoorbeeld vogels in de val kunnen komen. Dit kunt u doen door de rattenval af te schermen of in een speciaal kistje te plaatsen.

Het is aan te raden om ratten samen met de buren te bestrijden omdat ze waarschijnlijk in meerdere tuinen zitten. Ratten bevinden zich meestal in een straal van ruim 50 meter waar ze eten, water hebben (bijvoorbeeld een vijver) en een goede schuilplaats kunnen vinden.

Wat doet de gemeente?

Ratten op uw eigen terrein

Blijft u na alle voorzorgsmaatregelen en het bestrijden last houden van ratten? Geef dit dan door aan de gemeente. Er komt een toezichthouder bij u langs om te kijken waarom er ratten zijn. De toezichthouder geeft u advies over de vervolgstappen.

Ratten op straat

Als u ratten in de openbare ruimte ziet, kunt u het beste een melding maken zodat bij de gemeente bekend is waar de ratten zich bevinden. Indien nodig neemt de gemeente maatregelen.

Na uw melding

We beoordelen alle meldingen die binnenkomen en nemen indien nodig contact op. Er moet gekeken worden naar de oorzaak. De oorzaak moet aangepakt worden om de ratten (preventief) te weren. Mocht de situatie er om vragen, dan komt de gemeente op locatie om hier advies over te geven. U bent zelf verantwoordelijk of en hoe u dit advies uitvoert. In overleg kan de gemeente besluiten om vervolgstappen te nemen.